تبلیغات
تغذیه سالم - رشد مصرف غذاهای آماده در ایران و اثرات آن
تغذیه سالم
صفحه نخست       پست الکترونیک          تماس با ما              ATOM            طراح قالب
گروه طراحی قالب من گروه طراحی قالب من گروه طراحی قالب من گروه طراحی قالب من گروه طراحی قالب من
سلام
خودم این کار رو برای درس جامعه شناسی پزشکی جمع و جور کردم
امیدوارم که به درد بقیه هم بخوره

مقدمه

آماده سازی و روش غذا خوردن در قرن حاضرنسبت به گذشته خیلی تغییر کرده و این امر باعث شده زندگی ما نسبت به پیشینیان مان بسیار متمایز شود.

هم اکنون به یاری کارخانه های تولید غذا و نیز صنعت غذای آماده روش صرف غذا در بین خانواده ها تغییر کرده.آماده سازی سریع غذاها منجر به پیدایش رستوران های جدیدی شده که آنها را فست فود می نامیم. در این رستوران‌ها، غذای از پیش آماده را در مدت كوتاهی بعد از سفارش، به مشتری تحویل می ‌دهند.  خیلی از این رستوران‌ها، رستوران‌های واقعی نیستند، چون جایی برای نشستن و غذا خوردن ندارند. از این نظر بیشتر شبیه یك فروشگاه عرضه ی مواد غذایی هستند. خیلی از رستوران‌های فست ‌فود بخشی از یك سازمان زنجیره‌ای هستند. از آنجایی ‌كه راه اندازی فروشگاه‌های فست‌ فود نیاز به امكانات چندانی ندارد و فضای بزرگی هم نمی‌خواهد، نمونه‌های شخصی و مستقل آن، مخصوصا در كشورهای درحال توسعه مثل كشور خودمان، رو به افزایش است.

دیگر آن زمانی که اعضای خانواده با هم در کنار سفره می نشستند و با هم خوراک روزانه را میل می کردند گذشته است. امروزه به مناسبت های خاصی اعضای خانواده دور هم جمع میشوند و می توان گفت که فست فود در رقابت با قرمه سبزی و آبگوشت برنده شده.

آری رمز ماندگاری آن دوران همین چیزها بود. همین چیزهایی که به اصطلاح امروز دیگر ساده و قدیمی است. اما اگر آن دیروزها و آن غذاها نبود فرهنگ ایرانی شکل نمی گرفت. پیتزا و چیزبرگر و هزار جور فست فود نمی تواند مانند آن روزها انس و الفت را در بین افراد فامیل، دوست و آشنا ایجاد کند. چه بسا امروز غذاهایی که سریع طبخ شده و به اصطلاح با نام فست فود خوانده می شود باعث شده که دیگر همه دور هم و بر سر یک سفره نباشند. اصلا خودمانیم، انگار آبگوشت و کله پاچه نقششان این بود که پیوند خانواده های ایرانی را محکم تر کنند.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

پیشینه غذا های آماده

اگرچه عبارت فست فود امروزه تبدیل به نمادی از زندگی ماشینی و مدرن شده است .ولی در حقیقت این غذاها منحصر به قرن حاضر نیستند و پیشینه ی آنها به قرن ها قبل باز میگردد.

"در روم باستان، دكه‌های فروش نان و زیتون وجود داشته است. در شرق آسیا مغازه‌هایی بوده‌اند كه رشته ‌فرنگی آماده عرضه می‌ كردند. در خاورمیانه، از سال‌های دور تا امروز دكه‌های فروش فلافل را داشته‌ایم. در هند قدیم انواع اغذیه ی آماده وجود داشته است. در كشورهای غرب آفریقا نیز از قدیم‌ الایام، بروشت می ‌فروختند كه نوعی كباب چوبی است.اما فست ‌فود به شكل امروزی دقیقا در هفتم جولای 1912 و در آمریكا متولد شد.در این روز رستورانی با نام "اتومات" در نیویورك افتتاح شد كه در واقع نوعی كافه ‌تریا بود. آنها غذاهای از پیش آماده را در محفظه‌های گرم ‌كننده ی شیشه‌ای قرار می ‌دادند و مشتریان از طریق دستگاه‌های سكه‌ای اقدام به خرید آن می‌ كردند.

بعد از اتومات نوبت به شركت آمریكایی "وایت‌كسل "(قلعه ی سفید) رسید كه همبرگرهایش فقط پنج سنت قیمت داشت كه برای مشتریان واقعا به صرفه بود. آنها علاوه بر اینكه قیمت را حسابی پایین آورده بودند، نوآوری دیگری هم داشتند: خط تولید غذا را به شكلی تعبیه كرده بودند كه تمام مشتریان می‌ توانستند خیلی راحت شیوه ی آماده كردن غذا را ببینند.

در سال 1940 سر و كله ی "مك‌دونالد" پیدا شد كه امروزه نامش مترادف با صنعت فست ‌فود است. برادران مك‌دونالد، دیك و مك، با یك باربكیو شروع كردند. منتها دیگر لازم نبود كه مشتریان برای تهیه ی غذا از خودروی خود پیاده شوند. باربكیوی آنها به اصطلاح حالتdriving  داشت. "[رضا کیاسالار و مهرنوش پاک اندام،2004]

از آنجایی ‌كه راه اندازی فروشگاه‌های فست‌ فود نیاز به امكانات چندانی ندارد و فضای بزرگی هم نمی‌خواهد،امروزه نمونه‌های شخصی و مستقل آن، مخصوصا در كشورهای درحال توسعه مثل كشور خودمان، رو به افزایش است.

 

علاقه جوانان به فست فود

اینكه چرا جوانان غذاهای فست فود را ترجیح می دهند، دلایل مختلفی دارد. بعضی از جوانان  اعتقاد دارند زمانی كه كار و تحصیل فرصت آشپزی های طولانی سنتی را به آنها نمی دهد، فست فودها انتخاب هایی آسان و سریع هستند. همچنین زمانی که از خانه دور هستیم  و گرسنگی تمام قدرت جسمی و فکری ما را گرفته است، یك ساندویچی خیلی زود به دادمان می رسد. به علاوه ذائقه بسیاری از جوانان به این غذاها عادت كرده است و آن را بسیار لذیذتر از غذاهای سنتی می دانند. محیط گرم و جوان بعضی از این رستوران ها نیز دلیل دیگری برای جذب بعضی جوانان به این رستوران هاست.

 

 

 

تعطیلی آشپزخانه های منازل

این روزها کم تر غذای سنتی را میل می کنیم یا شاید آن قدر سرمان شلوغ است که به فست فود ها  پناه می بریم و از غذاهای سنتی غافل شده ایم. فست فودها عوارض زیادی نصیب شهروندان کرده اند که یکی از آنها تعطیلی آشپزخانه های منازل است.انواع برگرها، هات داگ، و... به عادت غذایی مردم تبدیل شده است. این در حالیست که رستورانهای سنتی نیز جای خود رابه فست فودها داده اند
در اثر تبلیغات فست و فودها، صفا و صمیمیت اعضای خانواده در کنار سفره های رنگین، جای خود را به صندلی های قرمز و نارنجی پیتزا فروشی ها با آن رنگهای تند داده است.
بسیار دیده ایم که افراد برای شیرینی دادن خرید خودرو یا خانه و یا قبولی در دانشگاه، خانواده و دوستان را به یکی از همین فست فودها دعوت می کنند که این می تواند در نتیجه اعمال غیرمنطقی نظیر چشم و هم چشمی و نشان دادن خود باشد.
اما در حالی پیتزا و برخی از فست فودها به یکی از محبوب ترین غذاهای جوانان، نوجوانان و کودکان تبدیل شده است، که متخصصان تغذیه، مصرف این غذاها  را به دلیل داشتن کالری بالا و همچنین موادی مثل سوسیس و کالباس، توصیه نمی کنند.

چربی بالا

"یكی ازبزرگ ترین ایرادهایی كه به فست ‌فودها و شیوه ی طبخ‌ شان گرفته می‌ شود، این است كه در تهیه ی آنها از روغن‌های نباتی جامد استفاده می ‌شود. صاحبان صنعت فست ‌فود این نوع روغن را برای كارشان ترجیح می ‌دهند، چون این روغن‌ها مدت بیشتری قابل نگهداری هستند و به دفعات متعدد می توان از آنها برای سرخ ‌كردن غذا استفاده كرد. این چربی‌ها به نور حساس نیستند، حرارت بالا را به خوبی تحمل می‌ كنند و ساختار شیمیایی خود را به راحتی از دست نمی ‌دهند.برای همین. برای سرخ كردن سیب‌زمینی و مرغ و غیره در حرارت بالا استفاده می شوند."[رضا کیاسالار و مهرنوش پاک اندام ،1386،ص1]

"لیپیدها حدود34%از انرؤی را در رژیم غذایی انسان تشکیل میدهند.از آنجا که چربی غنی از انرژی است و9 کیلو کالری به ازای هر گرم انرژی تولید میکند،انسان با مصرف معمول  روزانه از غذای حاوی چربی قادر به دریافت انرژی کافی میباشد."[ ال.کتلین ماهان و سیلویا اسکات استامپ،2008،ص52]

این در حالی است که کربوهیدرات ها و پروتئین ها به ازای هر گرم 4 کیلو کالری انرژی تولید میکنند.همینطور میدانیم که فست فودها به دلیل سرخ شدن ،دارای روغن بیشتری نسبت به غذاهای معمول هستند.پس با توجه به انرژی بالایی که چربی ها میدهند ، با خوردن فست فودها انرژی زیادی وارد بدن خود میکنیم.در حالی که به نسبت این انرژی دریافتی ویتامین ها ،مواد معدنی و فیبر ها را دریافت نمیکنیم.

از طرف دیگر با وارد کردن انرژی بیشتر به بدن توسط چربی ها ،علاوه بر تولید تری گلیسیرید بیشتر ،کلسترول بیشتری هم تولید میکنیم.این در حالی است که با خوردن این چربی ها کلسترول رژیمی بیشتری هم دریافت کرده ایم و همچنین روغن اشباع هیدروژنه که در طبخ فست فود استفاده میشود هم باعث بالا رفتن تولید کلسترول در بدن میشود.

این کلسترول ها نمک های صفراوی را میسازند و نمک های صفراوی هم واسطه ی جذب چربی های بیشتر هستند.جذب بیشتر هم یعنی کلسترول رژیمی بیشتر از قبل.

 

میمون‌ها و آدم‌ها

چربی ترانس در غذاهای حاضری یا به اصطلاح  فست ‌فود، بیشتر از حد مجاز است. محققان دانشگاه باپتیست آمریكا روی تعدادی میمون آزمایش هایی کردند و نتیجه گرفتند  كسانی كه زیاد فست ‌فود می ‌خورند، شكم‌ شان برجسته‌ تر از كسانی می ‌شود كه به همان میزان چربی می ‌خورند، ولی نه چربی ترانس.

"به گروه اول میمون‌ها غذاهایی دادند كه سرشار از چربی اشباع شده ی ترانس بود. در مقابل، به گروه دوم غذاهایی دادند كه از نظر چربی غیراشباع غنی بود. هر دو رژیم غذایی از نظر میزان كالری یكسان تنظیم شده بود. بعد از چند سال، شكم‌ میمون‌های دسته ی اول بزرگ ‌تر از دسته ی دوم شده بود. به علاوه، میمون‌های گروه اول نوعی مقاومت به انسولین پیدا كرده بودند، یعنی آنها در آینده ی نزدیك به بیماری دیابت دچار می ‌شدند. رژیم غذایی گروه اول این ‌طور بود كه 8 درصد از كالری روزانه ی آنها از چربی‌های ترانس و 27 درصد هم از دیگر انواع چربی‌ها تامین می شد، درست شبیه به رژیم غذایی افرادی كه خیلی فست ‌فود می‌ خورند. گروه دیگر هم همان رژیم غذایی را دریافت می ‌كردند، اما به جای چربی ترانس، از چربی‌های غیراشباع(مثل روغن زیتون) تغذیه می ‌شدند.

بعد از شش سال، 2/7 درصد به وزن میمون های گروه اول اضافه شده بود، اما این افزایش وزن در گروه دوم فقط 8/1 درصد بود. سی ‌تی اسكن‌های انجام شده نشان می‌داد كه میزان چربی شكمی در گروه اول بسیار زیاد شده بود."[ رضا کیاسالار و مهرنوش پاک اندام ،1386،ص2] این افزایش چربی هم یعنی پیش به سوی بیماری های قلبی-عروقی.

 

ساندویچ های خوشمزه رژیم شما را نقش بر آب می کنند

غذاهای فست فود مورد علاقه جوانان پیتزا، انواع ساندویچ، چیپس و پنیر و مرغ سرخ كرده و... هستند. كه معمولاً در كنار آنها سیب زمینی  سرخ كرده وشاید انواع سالاد ها به عنوان مخلفات میل می شود. ساندویچ یكی از همان غذاهای جمع و جور و شیك مورد علاقه جوانان است كه از دو لایه نان كه در وسط آنها گوشت، سبزیجات و پنیر و انواع سس و ادویه اضافه شده، تشكیل شده است. جوانان ساندویچ را شاید به خاطر جمع و جور بودن و شاید به خاطر سرعت تهیه غذای مناسبی برای مدرسه، دانشگاه و حتی محل ورزش می دانند.

هات داگ نوعی سوسیس یا ساندویچ است كه با انواع ادویه خوش طعم شده است. همبرگرهم یكی از فست فود های خوش طعم است. كه با شكل گرد نان خود كه وسط آن گوشت سرخ كرده با لایه هایی از سبزیجات و ادویه قرار دارد، معروف شده است. انواع خاصی از همبرگر به نام چیزبرگر هم ورقه های پنیر را در میان خود دارند.

 در كنار تمام این غذاها نوشابه های گازدار معمولاً از قلم نمی افتدنوشابه  ها عمدتاً از آب تصفیه شده، افزودنی های مصنوعی و شكر  تصفیه شده تولید می شوند. اسید موجود در نوشابه های گازدار موجب فرسایش مینای دندان شده و همچنین قند بالای این نوشیدنی ها، فعالیت باکتری هایی که باعث پوسیدگی دندان میشوند را زیاد میکند. به علاوه نوشابه ها فاقد ارزش غذایی بوده و فقط قند بالا و در نتیجه کالری بالایی دارند.که تمام رژیم های لاغری  سفت و سخت شما را نقش بر آب می كنند.حتی نوشابه های رژیمی هم که کالری بسیار کمی دارند، به دلیل داشتن قند مصنوعی آسپارتام، اشتها آور هستند. این غذاهای آماده به خاطر سرخ شدن در روغن به خودی خود دارای چربی بالایی هستند و سس های مایونز و پنیر های پیتزای چرب هم این جربی را بیشتر و بیشتر میکنند. پس باز هم نباید انتظار داشته باشیم دریافت انرژی خیلی پایین بیاید. 

 

تشدید رفلاکس

پنیرهای پرچرب و ادویه ی زیادی که در فست فودها به کار میرود ،آنها را در شمار عوامل تشدید یکی از شایع ترین بیماری های گوارشی،یعنی رفلاکس قرار میدهد.

"رفلاکس بر اثر شل شدن دریچه ای به نام کاردیا که بین معده و مری قرار دارد ایجاد می شود که این شل شدن دریچه باعث ورود اسید معده از داخل معده به داخل مری می شود.

 مصرف بیش از حد فست فودها ، استعمال دخانیات، مصرف چربی ها، انواع ترشی، خوابیدن بلافاصله بعد از غذا و استفاده از داروی تئوفیلین از جمله عواملی هستند که در تشدید رفلاکس موثر هستند."[سلامت ، 1390، ص1]

پس برای جلوگیری و یا کاهش اثرات ناشی از این بیماری ،باید استفاده از یک برنامه غذایی سالم که تا حد امکان عوامل تشدید کننده رفلاکس از آن حذف شده باشند را به افراد توصیه کنیم.

 

 

 

 

 

کمبود ویتامین ها و مواد معدنی


برای افزایش ماندگاری مواد غذایی از روش های مختلفی استفاده می شود. بعضی از این روش ها از زمان های قدیم وجود داشته اند . مثل خشک کردن، نمک سود کردن، دودی کردن، ترشی انداختن و جوشاندن ، و برخی جزو روش های نسبتا جدید هستند مثل کنسرو کردن، افزودن مواد نگه دارنده و...

بیشتر این روش های نگهداری باعث کاهش مواد مغذی می شوند، ویتامین ها و مواد معدنی بسیار حساس هستند و دچار کاهش می شوند. علاوه بر این دمای بالای طبخ این فست فودها موجب نابودی بسیاری از ویتامین های موجود در مواد اولیه می شود.  بدتر اینکه دوباره گرم کردن نیز جزء کارهایی است که باز هم از  ویتامین غذا می کاهد.همچنین فسفر بالای موجود در نوشابه هایی که همراه با فست فودها میخوریم میتواند جذب فسفر را بالا برده و در نتیجه تعادل فسفر و کلسیم را در بدن به هم بزند.

"مصرف مزمن رژیم غذایی با کلسیم پایین و فسفر زیاد ممکن است سبب افزایش مداوم PTH شود.افزایش مداوم PTH حتی در دامنه ی طبیعی،سبب افزایش بازگردش استخوان میشود که میتواند باعث کاهش توده و تراکم استخوان گردد.اگر این شرایط مزمن باشد میتواند سبب سبب شکستگی گرددکه ناشی از افزایش برداشت و نازک شدن استخوان های اسفنجی در سراسر اسکلت است."[ ال.کتلین ماهان و سیلویا اسکات استامپ،2008،ص 197]

 

 

رابطه فست فودها با سرطان

"پر تلفات ترین سرطان در تمام دنیا سرطان ریه است که علت اصلی آن نیز سیگار است اما طبق تحقیقات غذاهای حاوی سبزی و میوه خام و تازه در پیش گیری از این سرطان موثر است، جالب این که تغییر عادت های غذایی در سیگاری ها چه اقدام به ترک آن کنند و چه نکنند در کاهش ابتلای آن ها به سرطان ریه موثر بوده است. در مورد سرطان سینه که شایع ترین سرطان زنان در جهان است، باید گفت عادت های غذایی در دهه اول زندگی تاثیر مستقیمی در ابتلای آن ها به سرطان سینه دارد به عبارتی زنانی که در دهه اول زندگی شان میوه و سبزیجات به میزان کافی خورده اند و رژیم غذایی صحیحی داشته اند 2 تا 3 برابر کمتر به سرطان سینه مبتلا می شوند.در مورد سرطان پروستات که شایع ترین سرطان مردان است باید گفت چربی های حیوانی با افزایش خطر سرطان پروستات در آقایان همراه است، تنها سرطانی که مواد غذایی پیش گیری کننده از آن مشخص شده، سرطان پروستات است که شامل سویا، سبزیجات و ماده لیکوپن که در گوجه فرنگی، توت فرنگی و هندوانه وجود دارد می باشند"[مرکز اطلاعات فنی،1390 ]

فست فودها عموما غذاهایی بی ارزش از نظر تغذیه ای و با مقادیر بالای نمک و چربی هستند. که منجر به دیابت، سکته مغزی و قلبی، بیماری های قلبی و عروقی می شوند. فست فود به خصوص اگر ماده اولیه آنها گوشت باشد،معمولا مواد نگهدارنده دارند که ممکن است در بدن منجر به جهش های ژنتیکی شوند . البته همیشه جهش های ژنتیکی مساوی با بروز سرطان نیست. اما مصرف مداوم گوشت فرآوری شده موجود در فست فودها میتواند منجر به ایجاد موادی شود. که در پی جهش ژنتیکی به ابتلای فرد به سرطان بینجامند.

" وجود موادی مثل نیترات سدیم که در کالباس، سوسیس و برگر استفاده می شود فست فود را خوشمزه تر می کند. این ماده در بدن تبدیل به نیتروزامین که صددرصد سرطان زاست می شود. مهم ترین علت ایجاد سرطان های دستگاه گوارش همین ماده است و تاثیر آن در به وجود آمدن سرطان قطعی است. در کشور ما آلودگی مواد غذایی به مواد سرطان زا و روش پخت مواد غذایی ،دو علت اصلی افزایش سرطان های دستگاه گوارش است.

 در هر نوع فرآوری گوشت یا موادی مثل سیب زمینی، ماده ای سرطان زا به نام آکریل آمید تولید می شود که شاید سرطان زاترین ماده طبیعی است، در فرآوری ممکن است گوشت سرخ، برشته یا کباب شود و یا به وسیله جوش شیرین گریل شود. چنین گوشتی اگر در دمای بالا (200 درجه سانتی گراد) پخته شود تا 300 برابر استاندارد، آکریل آمید ایجاد خواهد کرد. آکریل آمید از اسیدآمینه هایی که به طور طبیعی در مواد غذایی مختلف به خصوص گوشت وجود دارد در دمای بالا تولید می شود. بنابراین به عنوان اولین توصیه باید بگوییم دمای پخت گوشت یا مواد غذایی شبه گوشتی نباید حداکثر 100 تا 150 درجه سانتی گراد بیشتر باشد."[ مرکز اطلاعات فنی،1390]

 

فست فود و کودکان

"مطالعات انجام شده روی کودکان نشان داده اند که الگوی غذایی در طی سال ها تغییر کرده است .آنها شیر کمتری مینوشند و بیشتر آن شیر کم چربی و بدون چربی است.بیشتر انرژی را از اسنک ها میگیرند وبیشتر غذاها را در محیط های غیر خانه مصرف میکنند.مصرف شکر شامل آبمیوه های غیر اسیدی،نوشیدنی های کربناته و آب نبات خصوصا در کودکان کوچکتر افزایش یافته است."[ ال.کتلین ماهان و سیلویا اسکات استامپ،2008،ص 267]

متاسفانه در مدارس، اولیای مدارس به دانش‌آموزان برنامه غذایی هفته‌ای داده كه در آن پیتزا، همبرگر و كباب كوبیده قرار دارد كه نشان از عدم كنترل نسبت به مواد غذایی مورد مصرف دانش‌آموزان را می‌دهد و نباید تصور شود كه فست فودها در كودكان عارضه‌ای ندارد

"در اثر مصرف فست فودها عروق كودك با انسدادهای ریز مواجه شده و چربی‌ها باعث افزایش كلسترول خون آنها می‌شود.همچنین در حال حاضر كارشناسان تاكید زیادی بر تغذیه دوران بارداری دارند و توصیه به مصرف كم چربی‌های اشباع شده و ایزومرترانس در مواد غذایی مادران دارند زیرا چربی‌ها در بدن زن باردار ذخیره شده و تبدیل به شیر خواهند شد و چنانچه ذخیره شیرمادر، مطلوب نباشد، كودك در معرض خطر قرار می‌گیرد. به همین دلیل به مصرف ماهی، روغن‌های غیراشباع مانند مایع و از انواع سبزیجات تازه در دوران بارداری توصیه می‌شود.
در دوران كودكی ذائقه فرد ساخته می‌شود و اگر در هفته یك دانش‌آموز را به غذاهای چرب و سرخ شده عادت دهیم، به طور قطع بدن در آینده قدرت ترك آن را نخواهد داشت. ازسوی دیگر انسان برای دستیابی به سلامت كامل به تمام گروه‌های غذایی نیاز دارد. بنابراین مصرف یك تركیب غذایی سالم موجب سلامت جسم و روان می‌شود. "[نگین،1389،ص1]

فست فود ها را در منزل تهیه کنیم

 

تهیه فست فود در منزل امكان استفاده بیشتر از سبزیجات را به خانواده‌ها می‌دهد و حتی می‌توان از روغن سالم تری برای طبخ این غذا ها استفاده كرد. زیرا معمولا دررستوران های فست فود، روغن تهیه فست فود به دفعات متعدد مورد استفاده قرار می‌گیرد و صاحبان محل‌های فروش فست فود تعویض آن را مقرون به صرفه نمی‌دانند.استفاده مكرر از روغن در درجه بالای حرارتی موجب سوختن آن شده كه در نهایت عامل بسیاری از سرطان‌ها خواهد بود.

"روغن‌ها بستگی به انواع آنها درجه حرارت مشخصی را تحمل می‌كنند. معمولا بیماری‌های قلبی، سكته‌های مغزی و قلبی و سایر بیماری‌ها مانند چاقی و دیابت در سنین میانسالی بروز می‌كنند اما عوامل بروز آنها از دوران جنینی، كودكی، نوجوانی و جوانی تكامل یافته تا نهایتا در سنین بالا عوارض مذكورخود را نشان می‌دهد. به طوری كه بدن عوارض تمامی‌مواد غذایی و تغذیه غلط را انباشته كرده و ناگهان در سنین میانسالی كه ایمنی بدن نیز كاهش می‌یابد، بروز پیدا می‌كند. البته كاهش سن بروز بیماری‌ها از حدود 50 سالگی به 25 سالگی را نباید فراموش كرد"[ نگین،1389،ص1]

 

چند توصیه مهم:

رعایت فاصله زمانی:دقت کنید آخرین باری که فست فود خورده اید نهار روز قبل نبوده است.

سس مایونز و پنیر کمتر: گوشت و سوسیس های موجود در انواع ساندویچ در روغن های اشباع شده(جامدسرخ  می شوند و حاوی چربی زیادی هستند. سس مایونز و پنیر پیتزا نیز مملو از چربی اضافی می باشند. بنابراین اگر نمی توانید از این دسته از ساندویچ ها دل بكنید، حداقل آنها را با خیارشور، گوجه فرنگی یا سس گوجه فرنگی  كه چربی اضافه ندارند، مصرف كنید.

گوشت کبابی: گوشت هایی كه در روغن كاملاً سرخ شده اند روغن از آنها می چكد را كمتر میل كنید و سعی كنید از انواع همبرگر و ساندویچ هایی كه در آنها گوشت كبابی وجود دارد استفاده كنید.

سیب زمینی سرخ کرده: به هیچ عنوان سیب زمینی سرخ کرده سفارش ندهید . زیرا علاوه بر کالری نشاسه ی موجود در سیب زمینی روغن هم به آن اضافه میشود. سعی کنیم سیب زمینی را آب پز یا بخارپز یا تنوری کنیم و با ماست و همراه با سبزیجات خام یا پخته مصرف کنیم

سالاد هم بدون کالری نیست: بیشتر ما عادت كرده ایم سالاد را در كنار غذا میل كنیم، ولی سالاد هایی كه در آنها از انواع سبزیجات مانند كاهو، هویج  و نیز غلاتی مانند ذرت  پخته استفاده شده است می توانند جای یك وعده غذایی را بگیرند.

پیتزای سالم تر: هنگام سفارش پیتزا، پیتزایی با حداقل قطر و نازک که ترجیحا بیشترش نان باشد و پنیر کمی داشته باشد و یا پیتزای سبزیجات سفارش دهید.

نوشیدنی: در مورد نوشیدنی نیز به جای سفارش کوکا یا هر نوع نوشابه گازدار دیگر که کالری بالایی دارند، دوغ یا آب میوه سفارش دهید.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

منابع:

ال.کتلین ماهان و سیلویا اسکات استامپ،اصول تغذیه کرواس، ترجمه گیتی ستوده ، 2008 ، انتشارات مترجم ، چاپ سوم

 

رضا کیاسالار و مهرنوش پاک اندام ، تاریخچه پیدایش فست فود ، www.restoran.ir ،2004

 

رضا کیاسالار و مهرنوش پاک اندام ، چربی های مضر در غذاهای مضر ، www.tebyan.net ،1386

 

مرکز اطلاعات فنی ایران ، فست فود دومین عامل ایجاد سرطان بعد از سیگار ، www.tici.info ،1390

 

مهد کودک نگین ،فست فود و کودکان ، www.emahd.ir ، 1389







آمار وبلاگ
  • کل بازدید :
  • بازدید امروز :
  • بازدید دیروز :
  • بازدید این ماه :
  • بازدید ماه قبل :
  • تعداد نویسندگان :
  • تعداد کل پست ها :
  • آخرین بازدید :
  • آخرین بروز رسانی :
امکانات جانبی